Ahoj, zrovna se mi stalo, že na VIE mi na security neprošel kapesní nožík Victorinoxx. Délka otevřené kovové části byla 66mm. Vím, že je povoleno 60mm - spíše mě překvapila reakce securiťáka na moje podotknutí (chtěl jsem to nějak uhrát), že parametr 60mm se týká pouze samotného ostří nože, nikoliv celkové délky kovu (čepel je cca o 10mm povystrčená, až pak začíná ostří). Securiťák odpověděl: “Tohle je dovoleno v německu, nikoliv tady ve Vídni”. Jakými předpisy se toto řídí? Myslel jsem, že jsou jednotné alespoň v evropě. Nebo je na letištích co povolí a co ne? Díky za názor.  .

Kapesní nůž skládací

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj, zrovna se mi stalo, že na VIE mi na security neprošel kapesní nožík Victorinoxx. Délka otevřené kovové části byla 66mm. Vím, že je povoleno 60mm - spíše mě překvapila reakce securiťáka na moje podotknutí (chtěl jsem to nějak uhrát), že parametr 60mm se týká pouze samotného ostří nože, nikoliv celkové délky kovu (čepel je cca o 10mm povystrčená, až pak začíná ostří). Securiťák odpověděl: “Tohle je dovoleno v německu, nikoliv tady ve Vídni”. Jakými předpisy se toto řídí? Myslel jsem, že jsou jednotné alespoň v evropě. Nebo je na letištích co povolí a co ne? Díky za názor. 

0

Od letiska, neviem ako letecké spoločnosti by do toho na kontrole mohli zasahovať. V Bratislave neprejde pomaly nič napr. 

0 Citovat

tonic napsal(a):

Od letiska, neviem ako letecké spoločnosti by do toho na kontrole mohli zasahovať. V Bratislave neprejde pomaly nič napr. 

Diky, myslel jsem letiště. 

0 Citovat

Škoda Victorinoxu. Tyhle sporný věci je lepší vůbec nebrat. Ono můžeš být v právu a 100krát ti ten nůž může projít, protože je čepel kratší ,než povolený rozměr, a pak se najde jeden důležitý blbec, co ti ho sebere. Mě už takhle v Taipei sebrali kleštičky na nehty (ne nůžky), co mi před tím všude prošly a ani jsem nevěděl, že by s tímhle mohl být někde problém. Na Langkawi se mi pokoušeli sebrat i otvírák na pivo, ale ten se mi nakonec podařilo ubránit, když nadřízenej security vysvětlil chudákovi holce na službě, k čemu to je. Zrovna třeba v Bratislavě, jak píše Tonic, jsou v tomhle borci, tam jsem na vlastní oči viděl, jak člověkovi přede mnou zabavili pásmový metr :D. Ale zase jejich paranoiu celkem chápu, jelikož tam třeba jedna pasažérka Pobědy chtěla pronést nějaký lepidlo v tak litrový tubě :D To už tam skoro vyskočili z kůže.

0 Citovat

Sežeň si nůž z kompozitu. Používá je Mossad i FSB a na security nemají šanci ho najít. Je tak ostrý že s ním můžeš jedním řezem podříznout.

0 Citovat

Já poctivec jej ještě vyhodil do sáčku aby byl na očích - nechtěl jsem přehrabávat batoh, kdyby chlapík na skeneru prudil. No což, zkušenost se počítá. Zrovna jsem se vrátil a zkusil jsem se ješte poptat ve Vídni, jestli je můj nožík nenávratně zatracen. Prdelka na infu mi k mému překvapení sdělila, že stačí zajít na Baggage Corner, že tam bude. Koukal jsem jako blázen. Na corneru po mně chtěli nějaký doklad o uschování - tak jsem koukal podruhé :D nemám dost zkušeností jak si s čím na letišti poradit. Starší týpek na security mi taky mohl nabídnout možnost uschovat jej, no ne? Namísto toho jen suše pronesl: “Sir?, it’s too big sir. Now it’s gone!” ... pak jen zarachotil v bedně :D Předpis je předpis a člověk jenom člověk :)

0 Citovat

A ako je to teda všeobecne s nožíkmi a nožnicami ktoré komfortne spľňajú ten limit 60mm. Majú právo mi ho zobrať aj vtedy, alebo ide o subjektívne posúdenie pracovníka security?

0 Citovat

Tohle si na každém letišti vykládají jinak, v Číně mi neprošly sirky, zapalovač, nebo USB flash disk, v Japonsku zase nebyl problém 3 litry Saké, které jsem zapomněl v příručáku. Dohaduj se tam s nimi, když to ti to za chvíli letí...

0 Citovat

V Istanbulu nám zabavili maličký jednoduchý Vctorinox  dlouhý 58 mm a vůbec se s námi nebavili...

V Mombase jsme málem přišli o  šachové figurky vysoké 25 mm, vadilo jim, že mají ve spodní části magnety... 

Podle mých zkušeností je to vždycky na libovůli kontrolujícího. A jak píše Padrino, dohaduj se s nimi, když ti to za chvíli letí.



0 Citovat

Zapalovace jsou v nekterych zemich zakazane na vsech letistich a sirky by asi nemely projit nikde, pokud by si jich vsimli. Flash disk je ale divny, s tim jsem nemel problem ani v Cine, kde jsem s nim loni prochazel 4x.

0 Citovat

Než jsem stačil zareagovat, tak skončil v bedně se zapalovači. Naštěstí si to nechali vysvětlit a vrátili mi ho. 

Záleží na koho na security narazíš, každý má úchylku na něco jiného...

0 Citovat

Mně v Thajsku zabavili dvakrát ty nejnekvalitnější nůžky na papír s kulatými špičkami, protože jsou přece ostré. Dohaduj se s nimi. Podruhé jsem to zkusila žádný výsledek. Nechápu, jak kamarádka zvládá přinést přes všechny kontroly manikérní es nůžky. Brát je s sebou fakt nemám odvahu. 

0 Citovat

Na mezinárodní předpisy se nedá spolehnout. Ty si každá země může zpřísnit dle své libovůle. Třeba na ukrajině nepronesete sebemenší nožíček, pokud je samozřejmě odhalen, ale povolen není žádný. Mimo EU by si měl člověk prostudovat pravidla té či oné země, což samozřejmě nikdo nedělá.

0 Citovat

presne, zo 5-6 rokov som mal na klucoch ten najmensi Victorinox, prechadzal vpohode az pri jednom transfere v Kieve skoncil vo vrecku colnicky... teraz znova uz cca 1,5 roka mam dalsi a zatial bez problemov.

Z tych dalsich veci 0,5 voda v Astane presla (a to bolo na batohu z vonku asi nahoda), z Pristiny som sa vratil s ploskackou Jagera, na ktoru som prisiel az doma  ze bola v batohu :D

Po zavedeni tych prisnejsich predpisov x rokov dozadu do Londyna isiel aj klinec 100mm vo vrecku kabata.

0 Citovat

Asi pred 2 rokmi ma nasralo ubytko kde nemali otvarak na vino :D , a tak som si na ebay kupil 1 skladaci v tvare klucenky, ze co na to securitaci ... a uz som s nim uspesne preletel kus sveta. Mam este jednu hracku ktoru by som rad (resp. v pripade skonfiskovania nerad) zobral na skener a to nozik v tvare motorky o ktorom som si dlho myslel, ze je to len model ... predsalen klasicky tvar nozika odhalia raz dva, ale toto vyzera zaujimavo a malokto by povedal ,ze je to nozik. Vecsinou lietam z Budapesti a tam si to maximalne obzru, ale zatial mi nevyhodili nikdy nic, ani kremy navyse, ani vydlicku, ani otvarak :)

0 Citovat

Skladaci victorinox mam vzdy pro jistotu v odbavenem zavazadle (pokud letim s prirucakem, tak si jej neberu), ale zapalovac mam vzdy v prirucaku, nikdy jej nedavam pri kontrole do pytliku a vzdy zatim prosel.

0 Citovat

@LukasAK - V Číně jsi byl?

0 Citovat

Obecně v Asii je mnohem víc toho největšího Čínského šmejdu - zapalovače, elektronika s bateriemi apod., takže tam s tím mají víc průšvihů. Když už někdo něco ve velkém vozí do EU a prodává to tady pod svojí značkou,dá si trochu pozor na kvalitu.

0 Citovat

Má někdo zkušenost s dronem Mavic Air v příručním zavazadle při přestupu v Pekingu? Něco jsem zaslechl, že lítat v Pekingu s dronem je zakázaný, tak mě zajímá, jestli mě ho neseberou :D


Jinak mě při cestě z Dubaje vyhodili taky Victorinox :( Při cestě z Budapešti tam to nikomu nevadilo ale :P

0 Citovat

@cali: v Cine zatim ne:-) 

0 Citovat

voughne napsal(a):

Asi pred 2 rokmi ma nasralo ubytko kde nemali otvarak na vino :D , a tak som si na ebay kupil 1 skladaci v tvare klucenky, ze co na to securitaci ... a uz som s nim uspesne preletel kus sveta......


ukaž foto... to mě zajímá :-)
0 Citovat

uspesne to zvladlo otvorit  asi 10 flias :D

https://www.ebay.co.uk/itm/Corks...&rt=nc

0 Citovat

super, dík. Rovnou jsem zakoupila na AliExpresu, i když to měli asi o 0,09 USD dražší... :-)

0 Citovat

A to se nestydíš napsat na cestujLEVNE.com ? :D

0 Citovat

jakob napsal(a):

A to se nestydíš napsat na cestujLEVNE.com ? :D

LOOL!

0